FAQ

GYIK: Intelligencia és Intelligenciahányados

Mi az intelligencia? Az intelligencia az új vagy bonyolult helyzetek megoldásának értelmi képessége; a tapasztalatainkból való tanulás képessége; az alkalmazkodóképesség; a belső összefüggések és kapcsolatok helyes kijelölésének képessége, amelyek segítenek új problémák megoldásában és a bekövetkezett helyzetekben való eligazodásban. Ez az egyik legfontosabb és legtöbbet vizsgált képesség a modern pszichológia által elismert képességek között. Az intelligenciahányados, IQ, az intelligencia mérésének egyik módja.

Mi az intelligenciahányados (IQ)? Az intelligenciahányados (IQ) egy olyan szám, amely egy személy intelligenciáját írja le a lakosság többi részéhez viszonyítva.

Mi az átlagos IQ? Átlagos IQ-nak számít a 90-110 közötti IQ, amellyel a lakosság nagyjából 50%-a rendelkezik.

Milyen intelligenciaszintek léteznek?

  • 140 felett: Zseniális intelligencia – abszolút jellemző a kreatív tevékenységekre, kijelöli a tanulás irányát mások számára (0,2%).
  • 140-ig: Kivételesen kiváló intelligencia – rendkívüli jellemzők a kreatív tevékenységekre, kiváló menedzserek vagy szakemberek (2,8%)
  • 130-ig: Magasan átlagon felüli intelligencia – könnyen elvégzi az egyetemi szintű tanulmányokat, kiemelkedő eredményeket érhet el kreatív vagy vezetői tevékenységekben (6%)… (Más szintek folytatása a listában)

Miért jobb ez az IQ-teszt, mint más IQ-tesztek? Mert a sok már tesztelt egyénnek köszönhetően sokkal jobban felméri az intelligencia széles skáláját és pontosabb eredményeket nyújt a felhasználók számára. Az alaposan kidolgozott tesztelési eljárások és a változatos korcsoportokban és kulturális hátterű egyének bevonása lehetővé teszi, hogy az IQ-teszt sokkal átfogóbb és reprezentatívabb eredményeket szolgáltasson, amelyek segítségével pontosan megérthetjük az egyének intellektuális képességeit és szükségleteit. A mi IQ-tesztünk egyedülálló módon kombinálja a pszichológiai kutatás legújabb eredményeit és az innovatív mérési módszereket, hogy valóban megbízható és informatív eredményeket nyújtson mindazok számára, akik érdeklődnek az intelligencia és a személyes fejlődés iránt.